Πανελλήνια Προσκυνήματα

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ

Το Προσκυνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Ξώμπουργο, έγινε βαθμιαίως το μεγαλύτερο οργανωμένο προσκύνημα των Καθολικών της Ελλάδος, ικανό να δεχθεί χιλιάδες πιστούς κατά το πανηγύρι του, που γίνεται τη δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου. Οι Ιησουίτες Πατέρες ήλθαν στην Τήνο το 1661. Το 1724 κτίσθηκε μια νέα μεγάλη εκκλησία έξω απο το κάστρο, ο σημερινός ναός της Ιεράς Καρδίας, στην οποία δόθηκε τότε το όνομα της Αγίας Αικατερίνης, όπου οι Ιησουίτες παρέμειναν μέχρι το 1848, όταν και εγκαταστάθηκαν στα Λουτρά.
Η εκκλησία είχε σημαντικές φθορές, επισκευάσθηκε κατ’ επανάληψη και το 1895 μετονομάσθηκε σε εκκλησία της Ιεράς Καρδίας. Ανακαινίσθηκε το 1941. Σήμερα, στο χώρο του Προσκυνήματος, υπάρχουν σημαντικές εγκαταστάσεις σπήλαιο αφιερωμένο στην Παναγία της Λούρδης και το μνημείο των πεσόντων στους πολέμους 1912-1950, 327 Ελλήνων Καθολικών, έργο του γλύπτου Ιωάννου Φιλιππότη.
Το πρωί (9 π.μ.) της πρώτης Παρασκευής εκάστου μηνός τελείται θεία λειτουργία.

Χάρτης

Πηγή: kantam.gr


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑ

Βρίσκεται 4 χλμ. δυτικά του Ταραμπάδου. Η εύρεση της εικόνας της Παναγίας, τοποθετείται στις αρχές του 17ου αιώνος. Η θαυματουργός εικών είναι έργο των αρχών του 15ου αιώνος και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από καλλιτεχνικής απόψεως.
Η ευλάβεια των Τηνίων καθολικών προς την Παναγία έκανε το Βρυσί Θεομητορικό κέντρο των Ελλήνων καθολικών, το οποίο σήμερα διαθέτει μεγάλο ξενώνα με βοηθητικούς χώρους.
Η σημερινή εκκλησία του Προσκυνήματος κτίσθηκε στο τέλος του περασμένου αιώνα.
Στο ιερό βήμα της έχει αναρτηθεί αντίγραφο της παλαιάς εικόνος, η οποία φυλάσσεται στον ενοριακό ναό του Ταραμπάδου και μεταφέρεται στο Βρυσί κατά τους δυο μεγάλους εορτασμούς του στις 15 Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.
Κατά τον εορτασμό της πρώτης Κυριακής του Μαΐου, γίνεται ειδική ευλογία των κάθε είδους τροχοφόρων και των οδηγών τους.
Το συγκρότημα βρίσκεται σε γραφικότατη τοποθεσία και είναι πνιγμένο στο πράσινο.

Χάρτης

Πηγή: kantam.gr


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Ι.Ν της Παναγίας της Φανερωμένης βρίσκεται στα Χρούσσα, στον υψηλότερο λόφο του χωριού στην περιοχή Φανερωμένη.Ο ναός θεμελιώθηκε το 1883  και εγκαινιάστηκε  το 1890 και δίπλα της υπάρχει ένα μικρότερο εκκλησάκι που χτίστηκε περίπου το 17ο  αιώνα.Το 1900 ο ναός της Φανερωμένης έγινε ενοριακός, ενώ το 1992 ανακηρύχθηκε «Πανσυριανό Θεομητορικό Προσκυνητήριο».Ο ναός της Φανερωμένης γιορτάζει στης 24 Σεπτεμβρίου.

Το ωράριο των λειτουργιών του Προσκυνήματος της Φανερωμένης είναι:

  • Τετάρτη και Κυριακή: για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στις 6 μ.μ.
  • Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο στις 4:30 μ.μ.
  • Φεβρουάριο και Μάρτιο στις 5 μ.μ.
  • Απρίλιο στις 6 μ.μ.
  • Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο στις 7 μ.μ.

Χάρτης


Πηγή: episkopisyrou.gr

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΙΣΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ…

Αρέσει σε %d bloggers: